Voidokilia
13 september 2025 - Gialova, Griekenland
Donderdag lijkt ons een geschikte dag het strand nog eens op te zoeken. Niet teveel wind en nog geen weekend, dus, zo denken wij, minder druk, maar dat dachten we verkeerd.
We gaan naar Voidokilia beach, een prachtig bijna onnatuurlijk perfect gevormd strand op een paar kilometer afstand van Gialova. Hoewel het geen weekend is en Griekse vakanties voorbij zijn, blijkt Voidokilia tegenwoordig een zeer gewild strand bij een bepaalde groep, met name buitenlandse toeristen. Het strand komt dan ook voor op allerlei ‘mooiste strand’ lijstjes, van de Lonely Planet tot de New York Times en dan wil je daar geweest zijn en dat laten zien op je social media. We hebben dan ook met aandacht naar twee vrouwen en een man zitten kijken die vlak voor ons uitgebreid poserend selfies maakten en zich door elkaar lieten fotograferen in allerlei verleidelijke poses. Er werd zelfs een plastic ananas met een rietje tevoorschijn gehaald waar zogenaamd uit gedronken werd en alles werd natuurlijk uitgebreid met de smart phone gefotografeerd. Heel bijzonder! Het was er daarom drukker dan verwacht en tegen de middag ging het steeds harder waaien. Desalniettemin vermaakten wij ons prima met wat zwemmen, het zonnetje en wat lezen.
Wat Voidokilia zo bijzonder maakt, is de opvallende vorm en het vaak prachtig blauw gekleurde water. Vanuit de lucht lijkt het strand precies op de Griekse hoofdletter omega (Ω), met aan weerszijden rotsen en een smalle doorgang naar de zee. De naam Voidokilia komt waarschijnlijk van het Oudgriekse woord "Voufras" ("waar ossen leven") omdat de vorm van de baai op de buik van een os zou lijken (Vou/voi = os, Kilia = buik).
Voidokilia en de nabij gelegen lagune van Gialova zijn beschermd Natura 2000-gebied. Hier vinden we een van de belangrijkste vogelreservaten van Zuid- Europa waar meer dan 270 vogelsoorten, waaronder flamingo’s, reigers en zeldzame vogels als de Afrikaanse slangenarend te spotten zijn. Het is een belangrijke fourageerplek voor migrerende vogels tijden hun trek van en naar Afrika. Ook is dit de enige plek in Europa waar de Afrikaanse kameleon leeft en allerlei bekende en minder bekende bloemen en planten kom je er tegen. Een bijzonder gebied dus voor natuurliefhebbers.
Voidokilia is ook een plek met een rijke mythologische achtergrond. Volgens de Griekse mythologie zou koning Nestor – de wijze oude koning uit de Ilias van Homerus – hier zijn paleis hebben gehad, in de nabijgelegen heuvels bij Chora. Ook zou de grot boven het strand, de zogenaamde “Grot van Nestor”, ooit dienst hebben gedaan als stal voor Nestor’s vee.
Nog iets hoger boven op de rotsen vinden we de resten van het 13-de eeuwse Frankische Palaiokastro (het oude kasteel). Een paar jaar geleden, in 2017, zijn wij eens helemaal naar boven gelopen. Een flinke wandeling over een sterk stijgend pad, maar we werden beloond werden met een prachtig uitzicht op de lagune en Voidokilia. Ter illustratie voeg ik wat oude foto’s toe. Het blijft een bijzonder gebied waar we iedere keer dat we hier zijn weer van genieten.
Wordt wederom vervolgd.
Bianca Zwart:14 september 2025Ziet er weer gezellig, lekker en mooi uit. Genieten dus, ook voor Meta.
Grid:15 september 2025Ja, zo is dat.